Usklađivanje zakonodavstva sa Uredbom EU o trgovini divljim živim vrstama

15. Decembar 2023.

PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u usklađivanju zakonodavnog okvira o trgovini divljim životinjama sa poslednjim izmenama pravnih tekovina EU.

Izveštaj o napretku Evropske komisije za Srbiju za 2022. godinu navodi da je usklađivanje sa pravnim tekovinama Unije u oblasti zaštite prirode umereno, kao i da su institucionalni i ljudski kapaciteti na nacionalnom i lokalnom nivou i dalje slabi, posebno u pogledu sprovođenja zakona i trgovine divljim životinjama.

Promet divljači u Srbiji regulisan je okvirnim Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o zaštiti prirode, kao i relevantnim podzakonskim i drugim sektorskim zakonima. Srbija je 2001. godine ratifikovala Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES Konvencija) i postepeno usvajala nacionalno zakonodavstvo u skladu sa osnovnim odredbama, čime se obezbeđuje sprovođenje glavnih odredbi CITES konvencije.

Izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode i Zakona o zaštiti životne sredine iz 2016. godine omogućena je primena CITES konvencije i Uredbe (EZ) 338/97 o zaštiti vrsta divlje faune i flore regulisanjem njihove trgovine (Uredba EU o trgovini divljim živim vrstama).

Ministarstvo zaštite životne sredine (Grupa za implementaciju CITES konvencije) je nadležno za sve zadatke Uprave CITES-a. Inspekcija za zaštitu životne sredine u okviru tog Ministarstva vrši kontrole i praćenje zakonitosti svojine, uzgoja i domaćeg prometa primeraka zaštićenih vrsta, i pruža podršku drugim organima za graničnu kontrolu i praćenje prilikom kontrola prekograničnog kretanja.

Nacionalno zakonodavstvo je usklađeno sa Uredbom EU o trgovini divljim životinjama osim u oblastima koje su izmenjene implementacionim propisima Evropske komisije. Izmene i dopune Uredbe su česte, pa je potrebno ažurirati domaće zakonodavstvo.


Ekspert PLAC III projekta je zajedno sa nadležnim ministarstvom radio na proceni uskladjenosti zakonodavstva sa tekovinama EU, ali i u proceni institucionalnih kapaciteta neophodnih za primenu zahteva Uredbe o trgovini divljim životinjama, kao i izradi izmena zakonskog okvira kako bi se postigla puna usklađenost sa Uredbom 338/97.

Projektni ekspert Robert Silig je na radionici održanoj 14.decembra predstavio izveštaj o analizi pravnih praznina, kao i procenu institucionalnioh kapaciteta. On je takođe predstavio predlog izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, kao i predlog izmena dva postojeća pravilnika. To su izmene Pravilnika o prekograničnom kretanju i prometu zaštićenih vrsta, kao i izmene Pravilnika o uslovima držanja, obeležavanja i evidentiranja divljači u zatočeništvu, u skladu sa poslednjim izmenama Uredbe EU o trgovini divljim životinjama.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine. Diskusiju o predloženim rešenjima moderirao je predstavnik Ministarstva Vladimir Jacović.