Upravljanje otpadom: uvođenje šema proširene odgovornosti proizvođača

30. Maj 2022.

U skladu sa Akcionim planom za prelazak na cirkularnu ekonomiju, pravne tekovine EU u oblasti zaštite životne sredine, posebno u oblasti upravljanja otpadom, izmenjene su u proteklih nekoliko godina i uveden je sistem šema proširene odgovornosti proizvođača (EPR – Extended Producer Responsibility). Kako  bi se Srbija pripremila za punu primenu EPR šema u različitim otkovima otpada, PLAC III projekat pružio je tehničku podrsku Ministarstvu zaštite životne sredine.

 U oblasti upravljanja otpadom, projekat je već podržao Ministarstvo u izradi preporuka za transpoziciju EU direktiva u oblasti ambalažnog otpada, korišćenih baterija i akumulatora, elektronskog otpada i otpadnih vozila. Direktiva 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu delimično je transponovana kroz Zakon o ambalaži i ambalažnom otpadu, dok su direktive koje uređuju tri ostala toka otpada takođe delimično transponovane kroz Zakon o upravljanju otpadom. Srbija, međutim, samo u oblasti ambalaže ima delimićno uvedene EPR šeme.

Projektni ekspert Jon Nae Mušetoj je na radionici održanoj 26. maja 2022. godine izneo komparativnu analizu EPR šema u zemljama ćlanicama EU, istakavši da Okvirna direktiva o otpadu 2008/98 propisuje minimalne zahteve za EPR šeme koje zemlja članica mora da implementira. Ipak, mere za primenu šema se razlikuju od zemlje do zemlje, a takođe u nekim zemljama je EPR šemom obuhvaćen i niz drugih proizvoda kao što su korišćene gume, ulja, tekstil i drugi proizvodi.

Mušetoj je predstavio i sistem povraćaja depozita za pakovanja pića, koji podstiče građane da korišćenu ambalažu daju na reciklažu ili ponovnu upotrebu. Za uvođenje tog sistema potrebno je, rekao je on, proizvođaćima dati dovoljno dug prelazni period kako bi se pripremili a takođe i uvesti sistem koji se primenjuje u celoj zemlji. Projektni ekspert je dao i preporulke Srbiji – predlog akcionog plana za uspostavljanje sistema, uključujući i one koje se odnose na izmenu zakonske osnove.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i operatera, koji su u diskusiji istakli da je pojedinačno sakupljanje ambalaže pića znaćajan problem u Srbiji, kao i da podaci o sakupljenom otpadu ne odražavaju pravo stanje stvari.