Revizija nacrta Zakona o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu

19. Oktobar 2023.

U sklopu aktivnosti u oblasti Pregovaračkog poglavlja 13 (Ribarstvo), izvršena je revizija nacrta Zakona o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu.

Srbija je otvorila Pregovaračko poglavlje 13 u junu 2018. godine. S obzirom na to da Srbija nema izlaz na more, veliki deo pravnih tekovina u poglavlju 13 neće zahtevati primenu. Ipak, određene mere moraće da budu implementirane i domaće zakonodavstvo prilagođeno kako bi se obezbedila pravilna primena pravnih tekovina Unije do datuma pristupanja Uniji.Za privremeno zatvaranje poglavlja Srbija treba da „predstavi akcioni plan koji će osigurati punu usaglašenost sa zahtevima pravnih tekovina EU do datuma pristupanja, posebno u pogledu organizacije tržišta, akvakulture, sakupljanja podataka i kontrole protiv ilegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova”. Nacrt Akcionog plana kako će se usaglašavati zakonodavstvo je predstavljen 2022. godine, kao i izveštaj o unapređenju kapaciteta. Prema poslednjem izveštaju Evropske komisije, Srbija treba da usvoji zakonodavstvo o tržišnoj politici usklađeno sa pravnim tekovinama EU.

Nadležno Ministartsvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izradilo je prvi nacrt Zakona o strukturnoj podršci i uređenju tržišta u ribarstvu. Novi zakon ima za cilj stvaranje uslova za aktiviranje odabranih mera regulisanja tržišta i stvaranje uslova za njihovo postepeno usklađivanje sa ključnim zakonodavstvom EU koje reguliše strukturnu i tržišnu politiku. Konkretno, novi zakon ima za cilj da obezbedi osnovu za sprovođenje Uredbe 2021/1139 o osnivanju Evropskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, Uredbe 1379/2013 o zajedničkom uređenju tržišta proizvoda ribarstva i akvakulture, Uredbe 1380/2013 o zajedničkoj politici ribarstva i Uredbe 1005/2008 kojom se uspostavlja sistem Zajednice za sprečavanje, odvraćanje i eliminisanje nezakonitog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova.

PLAC III projekat podržao je nadležno Ministarstvo u proceni usklađenosti nacrta novog zakona sa relevantnim pravnim tekovinama EU i izradi predloga revidiranog nacrta nakon što se utvrde pravne praznine. Projektna ekspertkinja Jelena Jerbić predstavila je rezultate analize pravne usklađenosti, kao i predloge za usaglašavanje, na radionici održanoj 19. oktobra u Beogradu.

Predlog revidiranog Nacrta zakona predviđa kao opšti cilj strukturne politike u ribarstvu i akvakulturi doprinos održivom korišćenju ribljeg fonda i očuvanju biološkog diverziteta. Kao prioriteti za to su postavljeni podsticanje ribarstva i očuvanje vodenih bioloških resursa kao i podstcanje održive aktivnosti akvakulture i prerada i stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture. Takođe i omogućavanje održivog razvoja vodne privrede u  kopnenim područjima i podsticanje održivog razvoja ribarskih i akvakulturnih zajednica. Jerbić je navela da su za to potrebni višegodišnji nacionalni plan i program za razvoj akvakulture, kao i pravilnik za sprovođenje mera.

Nacrt predviđa i kontrolu tržišta proizvoda ribarstva. Jerbić je kao jednu od preporuka navela da u zakonu treba propisati nadležni organ za inspekcijski nadzor tržišta proizvoda ribarstva i kontrolu sertifikata o ulovu i utvrditi osnovu za pravilnik kojim bi se propisale obaveze inspekcije.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnog ministarstva.