Predstavljen Priručnik o primeni koncepta ljudskih prava u izradi zakonodavstva

15. Oktobar 2021.

„Priručnik o primeni koncepta ljudskih prava u planiranju, izradi i primeni zakona“, kao prvi takav dokument u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana, izrađen je u okviru aktivnosti i uz podršku PLAC III projekta. Publikacija je izrađena u okviru takozvane horizontalne aktivnosti projekta koja pokriva sva pregovaračka poglavlja, a u bliskoj saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije kao glavnom korisničkom institucijom. Autor priručnika je Dragan Golubović.

 Priručnik je predstavljen na radionicama za resorna ministarstva i druge državne insititucije koje su održane 6, 8. i 12. oktobra u organizaciji projekta i Ministarstva za evropske integracije. Radionice su održane po temama za različite institucije. Tri radionice okupile su ukupno 70 predstavnika ministarstava i drugih državnih institucija: ministarstava za evropske integracije, za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, pravde, unutrašnjih poslova, za rad i socijalna pitanja, za državnu upravu i lokalnu samoupravu, za omladinu i sport, kao i kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Poverenika za zaštitu ravnopravnost i Zaštitnika građana.

Kako je na radionicama istakao autor Dragan Golubović, izrada Priručnika bila je dugogodišnja ideja Ministarstva za evropske integracije i on će služiti kao nužna alatka u jačanju uloge Ministarstva kao horizontalnig koordinatora procesa evropskih integracija. „Drugi razlog za izradu bio je jačanje režima zaštite osnovnih prava i sloboda u Srbiji“, rekao je Golubović dodavši da Priručnik treba da doprinese ukupnom procesu jačanja vladavine prava u Srbiji što je jedan od uslova za EU integracije.

Golubović je istakao da se u EU mehanizmi nadzora stalno usavršavaju, kao i da je Evropska komisija ustanovila novi sistem nadzora nad primenom vladavine prava koji će uticati na dodelu sredstava za pomoć, što se primenjuje i na države  kandidate za članstvo. Dodao je i da je primena koncepta ljudskih prava u izradi zakona postala i deo finansijskih instrumenata Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Svaka radionica je bila prilagođena potrebama resornih ministarstava, tako da se praktična primena Priručnika razmatrala na primerima poštovanja privatnog i porodičnog života (sa posebnim osvrtom na obaveze države potpisnice u vezi sa prikupljanjem podataka o ličnosti putem video nadzora), zatim na primeru slobode okupljanja i slobode udruživanja, kao i na primeru zabrane diskriminacije.

U Priručniku su navedeni brojni primeri sudske prakse koji se odnose na prava zajamčena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Poveljom EU o ljudskim pravima. Golubović je istakao da Priručnik ne nameće dodatne obaveze predlagačima u postupku izrade propisa, već  lakšu realizaciju već propisanih obaveza. Priručnik će uskoro biti štampan i dostavljen državnim organima i institucijama.