Poglavlje 32: Podrška Kancelariji za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU

18. Decembar 2023.

U sklopu aktivnosti u Pregovaračkom poglavlju 32, projekat PLAC III pružio je podršku Kancelariji za reviziju sistema upravljanja sredstvima Evropske unije.

Kancelarija je osnovana odlukom Vlade Srbije i deluje kao nadležno revizorsko telo za Instrument pretpristupne pomoći (IPA). Revizorsko telo je funkcionalno nezavisno od svih aktera u sistemu upravljanja, kontrole i nadzora koji je uspostavljen u Republici Srbiji za sprovođenje IPA fondova.

Srbija je otvorila pregovore o poglavlju 32 (Finansijska kontrola) u decembru 2015. Odgovarajuće i efikasno institucionalno uspostavljanje i kapaciteti na nacionalnom i lokalnom nivou su imperativ za primenu i implementaciju pravnih tekovina Unije u oblasti finansijske kontrole. Efikasna finansijska kontrola predstavlja ključni reformski korak u uspostavljanju budžetske discipline i povećanju odgovornosti u upravljanju javnim sredstvima. Za efikasno sprovođenje reforme u ovoj oblasti, jedna od ključnih mera je jačanje zakonodavnog okvira i institucionalnih i operativnih kapaciteta revizorskog tela za reviziju sistema upravljanja sredstvima EU.

Evropska komisija je u decembru 2022. godine usvojila Odluku o sprovođenju o finansiranju godišnjeg akcionog plana doprinosa Paketu energetske podrške Zapadnom Balkanu u korist Republike Srbije za 2023. godinu. Dogovoren je novi okvirni finansijski sporazum o partnerstvu između Evropske komisije i Republike Srbije o posebnim aranžmanima za sprovođenje finansijske pomoći Unije Republici Srbiji u okviru IPA III (FFPA). Međutim, nakon verifikacione misije strukture i organa koji je osnovala Republika Srbija, revizori Evropske komisije su u svojim izveštajima istakli da Kancelarija kao revizorsko telo treba da obezbedi i održava dovoljne administrativne kapacitete kako bi se osigurala efikasna zaštita finansijskih interesa EU, kao i koordinisanije upravljanje nepravilnostima, sprečavanje i otkrivanje grešaka i prevara, kako u okviru EU fondova, tako i u okviru nacionalnih fondova.

Trenutno je u toku pomoć u okviru PLAC III projekta čiji je cilj jačanje institucionalne strukture revizorskog tela kako bi se osigurao efikasan sistem kontrole i revizije fondova EU u pogledu zaštite finansijskih interesa EU. Među predviđenim rezultatima je i izrada procene usklađenosti Revizorskog priručnika i predlog njegovih izmena i dopuna potrebnih da bi se zatvorio identifikovani jaz.

Ekspertkinja PLAC III projekta Andra Larin predstavila je rezultate rada na radionici održanoj 14. decembra u Beogradu, za članove Kancelarije (Revizorskog tela).

Ona je prikazala izveštaj o proceni pravnih i administrativnih nedostataka u odnosu na FFPA, kao i komparativnu analizu revizorskih organa država članica EU (Austrija, Bugarska, Madjarska, Slovačka, Češka i Hrvatska).

Larin je predstavila i predlog potrebnih amandmana na aktuelni Revizorski priručnik za postizanje pune usklađenosti sa zahtevima IPA III.

Kao preporuke u izmenama zakonodavnog okvira, ona je iznela predlog da se donese nova vladina odluka o imenovanju Revizorskog tela nadležnog za IPA III program.