Poglavlje 3: dalje usklađivanje zakonodavstva sa Trećom poštanskom direktivom

30. Novembar 2023.

PLAC III projekat nastavio je podršku Ministarstvu informisanja i telekomunikacija u harmonizaciji zakonodavstva o poštanskim uslugama sa pravnim tekovinama EU.

Uz prethodnu podršku, izrađena je Strategija poštanskih usluga, kao i predlog nekih izmena Zakona o poštanskim uslugama.

Zakon o poštanskim uslugama tek treba da se u potpunosti uskladi sa odredbama takozvane Treće poštanske direktive 2008/06/EC. Pored toga, Srbija treba da dodatno uskladi svoje zakonodavstvo sa Uredbom (EU)2018/644 o uslugama prekogranične dostave paketa. Strategijom su predviđeni ciljevi usmereni na sveobuhvatan razvoj tržišta poštanskih usluga u Republici Srbiji i njegovu integraciju sa jedinstvenim evropskim tržištem i u tu svrhu donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama. U novoj aktivnosti, projektna ekspertkinja Estera Rakić radila je na predlogu izmena Zakona o poštanskim uslugama a na osnovu analize pravnih praznina u odnosu na Treću poštansku direktivu izrađenu takođe kroz PLAC III projekat.

Rakić je predlog izmena zakona predstavila na radionici održanoj 30. novembra u Beogradu. Izmene se odnose na usluge prekogranične dostave paketa, kao i na “nepoštanske pravne tekovine” (prava potrošača, državna pomoć, carinski propisi, transport poštanskih pošiljaka sa opasnim materijama i sl.) koje imaju direktan uticaj na funkcionisanje tržišta poštanskih usluga.

Izmene Zakona usmerene su na usklađivanje sa Trećom poštanskom direktivom, implementaciju Uredbeigitalizaciju poslovanja, podsticanje konkurentnosti i transparentnog poslovanja. Predložene izmene se takođe odnose na usklađivanje sa ne-poštanskim pravilima kao što su Zakon o sprečavanju pranja novca i Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnostil, kao i podržavanje aktivnosti predviđenih Zelenom agendom za Zapadni Balkan (produženje rokova dostave, uvođenje automata za isporuku, itd).

Predloženim rešenjima je utvrđena procedura prigovora, a operaterima naloženo da transparentno posluju uz obavezu vođenja veb stranice i objavljivanja cenovnika na njoj. Uveden je pojam podizvođača kao privrednog subjekta koji za operatera obavlja neku od faza poštanske usluge. U cilju digitalizacije, predviđa se uvođenje mogućnosti preuzimanja pošiljki bez fizičkog potpisa i izdavanje svih poštanskih dokumenata u digitalnom obliku.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnog ministarstva i RATEL-a kao regulatornog tela.