Poglavlje 27: pomoć u uspostavljanju jedinstvenog sistema za ovlašćenje i nadzor nad sprovođenjem obaveza proširene odgovornosti proizvođača

29. Januar 2024.

PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu za zaštitu životne sredine u uspostavljanju jedinstvenog sistema za ovlašćenje i nadzor nad sprovođenjem obaveza proširene odgovornosti proizvođača za svaki tok otpada.

U zajedničkoj poziciji za Pregovaračko poglavlje 27, Evropska unija je navela da Srbija mora da usvoji „programe za prevenciju otpada i pripremi planove upravljanja otpadom – nacionalne i regionalne – koji uključuju informacije o svim tokovima otpada i rešenjima za upravljanje njima, uključujući vrstu i kapacitet infrastrukture za upravljanje otpadom, šeme odvojenog prikupljanja i ekonomske instrumente. Posebno, „EU podstiče Srbiju da nastavi sa radom na potpunom usklađivanju sa direktivama o ambalaži i ambalažnom otpadu, otpadnoj električnoj i elektronskoj opremi, ograničenju opasnih supstanci, baterijama i otpadnim vozilima, uključujući uspostavljanje i /ili usklađivanje sa zahtevima EU sistema proširene odgovornosti proizvođača potrebnog za kreiranje i upravljanje individualnim i kolektivnim šemama”.

Podrška projekta odnosila se na analizu stanja i preporuke kako uspostaviti jedinstven sistem za ovlašćivanje i nadzor nad sprovođenjem obaveza proširene odgovornosti proizvođača (EPR – Extended Producer Responsibilitiy) za sledeće tokove otpada: ambalažu i ambalažni otpad, električni i elektronski otpad, otpadne baterije i akumulatore i otpadna vozila.  EPR je pristup politike zaštite životne sredine u kojem se odgovornost proizvođača proširuje na fazu životnog ciklusa proizvoda nakon potrošača​.

Na radionici održanoj 18. januara u Beogradu, projektne ekspertkinje Simona Gita (Ghita) i Vladica Čudić predstavile su analizu kako u Srbiji funkcioniše EPR šema, rezultate uporedne analize najboljih praksi u državama članicama EU, kao i preporuke za donošenje legislativnog okvira.

Vladica Čudić prikazala je pregled postojećeg EPR sistema u Srbiji. Ona je navela da ciljevi EPR šeme nisu jasno navedeni u zakonima, da se naknade za rad organizacija za odgovornost proizvođača ne razlikuju u skladu sa štetnošću materijala ili lakoćom recikliranja. Građani nisu stimulisani niti obavezni da odvajaju ambalažni otpad, a njihova edukacija nije dobro sprovedena na nacionalnom nivou. Čudić je dala i preporuke o koracima i merama potrebnim za poboljšanje kvaliteta informacija i podataka u skladu sa zahtevima za izveštavanje postavljenim u relevantnim propisima EU.

Simona Gita ​predstavila je komparativnu analizu kako je oblast regulisana u Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Austriji, Španiji i Švedskoj. Ona je predstavila preporuke za Srbiju prema kojima bi centralno telo bilo Komisija u okviru Ministarstva zaštite životne sredine. Gita je učesnicima predstavila i predlog pozakonskog akta o davanju saglasnosti na konkretnu strukturu i pravilnik o radu Komisije za izdavanje dozvola organima proširene odgovornosti proizvođača i postupku davanja ovlašćenja, godišnje odobrenje i oduzimanje prava na rad organizacijama i proizvođačima koji sprovode proširene obaveze proizvođača.

Radionici su prisustvovali predstavnici nadležnog ministarstva i organizacija koje se bave upravljanjem otpadom.