Poglavlje 27: kako poboljšati izveštavanje o upravljanju komunalnim otpadom

16. Maj 2022.

Uz podršku PLAC III projekta, izrađen je Nacrt Pravilnika o sadržini i obrascu izveštaja o implementaciji pokrajinskih, regionalnih i lokalnih planova upravljanja otpadom.

Projekat je pružio podršku Agenciji za zaštitu životne sredine (SEPA), kao nadležnoj za monitoring i izveštavanje u oblasti pregovaračkog poglavlja 27. Prema izveštaju Evropske komisije za 2021. godinu, u oblasti upravljanja otpadom, Srbija je postigla dobar nivo usklađenosti zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, ali je implementacija tek u početnoj fazi i potrebno je da se unapredi.

Na radionici održanoj 11. maja, projektne ekspertkinje Gordana Petković i Vladica Čudić predstavile su učesnicima relevantne propise Evropske unije, analizu stanja u upravljanju otpadom u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji i nacrt Pravilnika.

Petković je istakla da je zemlje članice EU primenjuju relevantno zakonodavstvo Unije u oblasti planiranja upravljanja otpadom i izveštavanja i dala uporednu analizu u nekoliko zemalja. U okviru usvajanja Paketa cirkularne ekonomije, 2018. godine, Okvirna direktiva o otpadu 2008/98/EC dobila je izmene i dopune kroz Direktivu 2018/851.

Ona je navela koji su ciljevi EU za pojedine vrste otpada, među kojima je da do 2025. godine treba postići procenat reciklaže komunalnog otpada od 55%, nakon čega se povećava za pet odsto na svakih pet godina do 2035. godine.

Ekspertkinja Vladica Čudić predstavila je analizu podataka o lokalnim planovima upravljanja otpadom u Srbiji koja je pokazala da su planovi u 105 jedinica lokalne samouprave istekli do 2020-2021. godine, kao i da je validno svega 19 lokalnih planova. Na regionalnom nivou, u 13 regiona ne postoji plan, dok je u 15 regiona plan upravljanja otpadom pripremljen, ali je validan u samo četiri.

Na osnovu analize upitnika poslatog jedinicama LS, Petković je iznela preporuke da treba obezbediti kompletnu bazu podataka za evaluaciju planova upravljanja otpadom otpadom na svim nivoima i primeniti mere da se obezbedi kvalitet baze podataka (optimizacija prikupljanja podataka, donošenje nove metodologije za obradu i procenu podataka, uvođenje sistema indikatora i razvijanje metodologije za praćenje postrojenja za upravljanje otpadom).

Nacrt Pravilnika uređuje sadržinu i obrazac izveštaja o realizaciji regionalnog i lokalnog plana upravljanja otpadom na teritoriji autonomne pokrajine,  regionalnog plana na teritoriji dve ili više jedinica lokalne samouprave i lokalnog plana upravljanja otpadom. Predviđa, između ostalog, i izveštavanje o merama sanacije neuređenih deponija, o nadzoru nad sprovođenjem regionalnog i lokalnog plana, kao i o proceni troškova i izvorima finansiranja.

U zaključcima radionice ocenjeno je da je upravljanje otpadom u Srbiji neadekvatno rešeno u ovom trenutku i da opštine i gradovi u velikoj većini nemaju adekvatne planove upravljanja otpadom, dok je izveštavanje o realizaciji nepotpuno, pogrešno ili uopšte ne postoji.

Radionici je prisustvovalo 45 učesnika – predstavnika Ministarstva zaštite životne sredine, SEPA, opštinskih i gradskih uprava, kao i javnih komunalnih preduzeća.