Poglavlje 27: kako do uvođenja registra proizvođača i uvoznika elektronske i električne opreme

14. Decembar 2023.

U oblasti upravljanja otpadom, Srbija treba da unapredi primenu zakona koji su, po oceni EU, usaglašeni sa pravnim tekovinama Unije, jer podaci pokazuju da je u 2020. godini svega 15,5 odsto otpada reciklirano, od čega manje od 2 odsto iz domaćinstava.

Kako bi se usaglasilo zakonodavstvo koje se odnosi na elektronski i električni otpad, kao i upotrebljene baterije i akumulatore, PLAC III projekat pružio je podršku Ministarstvu zaštite životne sredine u izradi nacrta podzakonskih akata koji se odnose na izradu registara proizvođača i uvoznika tih proizvoda. S obzirom na slične zahteve u upravljanu otpadom, podrškom je obuhvaćeno i usaglašavanje sa Direktivom o otpadnim vozilima.

Zakonodavstvo EU koje reguliše tu oblast obuhvata Direktivu 2012/19/EU o elektronskom i električnom otpadu (EEE) kao i Direktivu 2006/66/EC o baterijama i akumulatorima i korišenim baterijama i akumultaorima.  One obavezuju države članice da sastave registar proizvođača kako bi osigurale da je svaki proizvođač EEE, baterija i akumulatora registrovan, uključujući proizvođače koji vrše snabdevanje putem komunikacije na daljinu. Registri olakšavaju praćenje usaglašenosti sa zahtevima direktiva od strane ekonomskih operatera koji stavljaju proizvode na tržište i saradnju nadležnih organa. Identifikovanje i praćenje proizvođača je prvi korak ka efikasnoj politici odgovornosti proizvođača (šeme proširene odgovornosti proizvođača - EPR), koja se dokazala kao rešenje za postizanje ciljeva EU.

Projektna ekspertkinja Simona Gita je na radionici održanoj 13. decembra u Beogradu predstavila pregled primera dobre prakse u EU – iskustva u uspostavljanju nacionalnih registara u Nemačkoj, Holandiji, Austriji i Letoniji. Kako je rekla, 22 od 27 država članica koristi elektronski registar za upravljanje podacima o otpadu, a 20 zemalja je otvorilo i veb portale.

Gita je predstavila i predlog Procedure o načinu evidentiranja i izveštavanja podataka o baterijama, akumultorima i otpadnim baterijama, otpadu od električne i elektronske opreme, otpadnim vozilima. Predloženi dokument obuhvata i ambalažu i ambalažni otpad.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine i zainteresovane javnosti.