Poglavlje 12: usklađivanje zakonodavstva o zvaničnim kontrolama hrane s novim pravnim tekovinama EU

6. Decembar 2023.

U okviru priprema za otvaranje pregovaračkog poglavlja 12, PLAC projekat III pružio je podršku ministarstvima zdravlja i poljopriivrede u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva o zvaničnim kontrolama hrane sa unapređenim pravnim tekovinama EU.

Da bi ispunila merilo postavljeno za otvaranje poglavlja, Srbija mora značajno da ojača administrativne kapacitete direkcija za veterinarske, fitosanitarne i nacionalne referentne laboratorije i dosledno primenjuje i dalje unapređuje primenu pristupa zvaničnim kontrolama zasnovanog na riziku. Nadležnost u oblasti kontrole hrane je podeljena izmedju Ministarstva zdravlja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u zavisnosti od tipa hrane i stadijuma proizvodnje. U nadležnosti Ministarstva zdravlja je propisivanje zdravstvenih i bezbednosnih zahteva za materijale i predmete namenjene da dođu u kontakt s hranom (FCM – Food Contact Materials), zvanične kontrole i provere usklađenosti sa zahtevima za bezbednost  FCM i njihovo sprovođenje.

U okviru PLAC III projekta u 2019. godini izrađen je nacrt Pravilnika o predmetima i materijalima koji dolaze u kontakt s hranom, koji je usklađen sa takozvanom Okvirnom uredbom o FCM (br. 1935/2004), kao i Uredbom 2023/2006 o dobroj proizvođačkoj praksi za materijale i predmete koji dolaze u dodir s hranom. Kako je Okvirna uredba  izmenjena u skladu sa Uredbom  2019/1381 o transparentnosti i održivosti procene rizika EU u lancu ishrane, bilo je neophodno usklađivanje Pravilnika. Osim toga, Pravilnik mora biti usklađen i sa novom Uredbom Komisije 2022/1616 o recikliranim plastičnim materijalima i predmetima namenjenim da dođu u kontakt s hranom. Pravne tekovine obuhvataju i Direktivu 1999/2/EC o usklađivanju zakona država članica koji se odnose na hranu i sastojke hrane tretirane jonizujućim zračenjem.

Projektna ekspertkinja Lenče Jovanovska je u saradnji sa Radnom grupom Ministarstva zdravlja radila na izradi revidiranog teksta nacrta Pravilnika o FCM, kao i u izradi Procedura i kontrolnih lista za službene kontrole uzimajući u obzir važeće EU zahteve kao i njihove modifikacije usvojene na nivou EU. Na radionici održanoj 5. decembra u Beogradu, Jovanovska je predstavila novu uredbu EU o recikliranim plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt s hranom koja, između ostalog, predviđa zvanične kontrole postrojenja za reciklažu. Mirjana Veljković, načelnica Odeljenja granične sanitarne inspekcije predstavila je Nacrt Pravilnika o materijalima i predmetima u kontaktu s hranom. Jovanovska je predstavila i predlog izmena Zakona o proizvodima opšte upotrebe u pogledu odgovornosti proizvođača recikliranih plastičnih materijala i predmeta koji dolaze u kontakt s hranom, neophodnih da se izvrši transpozicija relevantne Uredbe EU. Takodje i nacrt Pravilnika o recikliranim plastičnim materijalima i predmetima koji dolaze u kontakt sa hranom. Pored toga, izrađen je i nacrt Vodič za službenu kontrolu materijala i predmeta u kontaktu s hranom

Gordana Vraštanović-Pavićević, predsednica radne grupe Ministarstva zdravlja za izradu Nacrta Pravilnika o materijalima i predmetima u kontaktu s hranom.