Poglavlje 12: predlog politike doniranja hrane i prevencije bacanja hrane

13. Decembar 2023.

Uz podršku PLAC III projekta, izrađen je predlog politike doniranja hrane i sprečavanja bacanja hrane, kao i preporuke za harmonizaciju postojećeg pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU.

Sprečavanje i smanjenje bacanja hrane jedna je od značajnih mera strategije EU “od farme dotrpeze”. Evropska unija se obavezala da će do 2030. prepoloviti bacanje hrane po glavi stanovnika na maloprodajnom i potrošačkom nivou, koje sada iznosi 173 kilograma po stanovniku godišnje.

Stoga je u maju 2018. godine usvojena revidirana Okvirna direktiva o otpadu koja  zahteva od država članica da smanje rasipanje hrane u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom. Direktiva propisuje obaveze država članica da pripreme programe za prevenciju rasipanja hrane, kao i obezbede preraspodelu viška hrane za ljudsku ishranu. Fokus prevencije treba da bude ograničavanje stvaranja viška hrane u svakoj fazi lanca snabdevanja hranom (proizvodnja, prerada, distribucija i potrošnja). Ako se to ne može postići, najbolja destinacija za viškove hrane jeste da se ona preraspodeli za ljudsku ishranu tamo gde je to bezbedno.

Evropska komisija je izmenila pravila EU o higijeni hrane kako bi postavila određene zahteve za promovisanje i olakšanje doniranja hrane, istovremeno garantujući njenu bezbednost za potrošače. Revidirane su Uredba 852/2004 o higijeni prehrambenih proizvoda, koja u novom poglavlju govori o tome kako se primenjuju datumi „upotrebe do” i „upotrebljivo do” u kontekstu preraspodele hrane, kao i Uredba 853/2004 o specifičnim higijenskim zahtevima za hranu životinjskog porekla, koja sada omogućuje zamrzavanje mesa u maloprodaji pod određenim uslovima, kako bi se bezbedno preraspodelilo bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama. U junu 2020. Evropska komisija je donela i Smernice EU za donacije hrane.

U Srbiji se godišnje baci oko 247.000 tona hrane, što je oko 30-40 kilograma po stanovniku. Savet za filantropiju Vlade Republike Srbije je 2019. godine formirao Radnu grupu za unapređenje zakonskog okvira za donaciju viškova hrane, koja je izradila nacrt Pravilnika o doniranju hrane. Kao deo rezultata projekta sprovedenog uz podršku GIZ-a izrađen je Vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane za sektor ugostiteljskih usluga i druge komercijalne i javne subjekte koji proizvode otpad od hrane kroz svoj rad.

Kako bi se definisao predlog politike u ovoj oblasti, PLAC III projekat pružio je ekspertsku podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u izradi analize nedostataka pravnog okvira u Srbiji u odnosu na relevantno zakonodavstvo EU, kao i predloga politike o doniranju hrane. Na radionici održanoj 12. decembra, ekspertkinja Marija Batinić Sermek predstavila je rezultate analize, rekavši, izmedju ostalog, da ne postoji samostalni planski dokument za prevenciju bacanja hrane.

Francuskoj i Hrvatskoj. Kao preporuke za Srbiju, Batinić Sermek je navela da je potrebno odrediti jedno nadležno telo i usvojiti nacionalnu strategiju sprečavanja kojom će biti dodeljene uloge za implementaciju. Potrebno je razviti sistem merenja količineprema metodologiji EUnačin praćenja količine donirane hraneefiniše zakonodavn okvir za doniranje hrane i harmonizuje set horizontalnih pravnih akata u vezi sa doniranjem hrane (rokovi trajanja, označavanje, smrzavanje donirane hrane, rok trajanja jaja). Preporuka je i da se

Na radionici su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.