Poglavlje 12: implementacija programa praćenja materijala u kontaktu sa hranom

13. Maj 2022.

PLAC III projekat je pružio pomoć Ministarstvu zdravlja Srbije u izradi zakonske regulative i vodiča koji će odrediti sprovođenje programa praćenja materijala i predmeta namenjenih da dođu u kontakt sa hranom i proizvodima opšte upotrebe u skladu sa procenom rizika, kategorijom proizvoda koji se prate i izvorima finansiranja.

Projektna aktivnost spada u oblast Pregovaračkog poglavlja 12. Republika Srbija se intenzivno priprema za pregovore sa EU u vezi sa ovim poglavljem.

Zahtevi EU o materijalima i predmetima namenjenim da dođu u kontakt sa hranom regulisani su Uredbom (EU) 1935/2004 i Uredbom Komisije (EC) 2023/2006. Konkretno, Uredba (EU) 1935/2004 utvrđuje zajednička pravila za materijale za pakovanje i predmete kao što su boce i kontejneri, koji dolaze ili mogu doći u kontakt sa hranom, bilo direktno ili indirektno. Nastoji da zaštiti zdravlje ljudi i interese potrošača, kao i da obezbedi da se korišćeni proizvodi mogu prodavati bilo gde u Evropskom ekonomskom prostoru. Uredba Komisije (EC) 2023/2006 postavlja pravila o dobroj proizvođačkoj praksi za materijale i predmete koji dolaze u kontakt sa hranom. Celokupni sistem praćenja bezbednosti proizvoda u državama članicama EU mora da bude usklađen sa relevantnim opštim zahtevima za bezbednost proizvoda koji su navedeni u Poglavlju 28 (Zaštita potošača i zdravlja).

U Srbiji je oblast materijala i predmeta u kontaktu sa hranom regulisana Zakonom o bezbednosti hrane i Zakonom o predmetima opšte upotrebe, koji predstavljaju osnovu za usklađivanje sa relevantnim pravnim tekovinama Unije. Prema Izveštaju Evropske komisije iz 2021. Srbija bi, između ostalog, trebalo da dosledno primenjuje i unapređuje sanitarne kontrole na granicama zasnovane na pristupu procene rizika. Ministarstvo zdravlja je nadležno za donošenje Programa monitoringa u oblasti materijala i predmeta koji dolaze u kontakt sa hranom.

Ekspert PLAC III projekta Rejmond O’Rurk predstavio je rezultate svog rada na radionici održanoj u Beogradu 10. Maja 2022. godine. On je sa predstavnicima Ministarstva zdravlja razgovarao o programu monitoringa i prezentovao nacrte dva podzakonska akta koja su usklađena sa pravnim tekovinama Unije – nacrt Pravilnika o sprovođenju programa monitoringa proizvoda opšte upotrebe i materijala i predmeta namenjenih za kontakt sa hranom za svaku godinu u skladu sa pristupom zasnovanim na riziku i nacrt Vodiča koji će odrediti sprovođenje Programa praćenja. Nacrt Vodiča je obuhvatio broj uzoraka i parametara, kao i kategorije proizvoda koji se prate na unutrašnjem tržištu i izvore finansiranja za tu svrhu u skladu sa zahtevima relevantnih pravnih tekovina EU.

Pravilnik treba da dopuni napore Srbije da svoj opšti sistem praćenja bezbednosti proizvoda uskladi sa zahtevima Poglavlja 28 u vezi sa dečjim igračkama, proizvodima za ličnu higijenu, proizvodima za negu lica i tela, proizvodima za čišćenje, kao i derivatima duvana.

Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja.