Novi nacrt Strategije za transpoziciju u poglavlju 12 predstavljen na seminaru u Vršcu

8. Decembar 2023.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, projektni tim PLAC III projekta i projektni eksperti razmatrali su revidiran nacrt Strategije za prenošenje, primenu i sprovođenje pravnih tekovina u Pregovaračkom poglavlju 12 na trodnevnom seminaru održanom u Vršcu.

Seminar je održan od 5. do 7. decembra, kao projektna aktivnost pružanja podrške nadležnom ministarstvu u unapređenju nacrta strategije sa akcionim planom za njenu primenu. U okviru aktivnosti, podrška projekta obuhvatila je izradu pravne analize usaglašenosti postojećeg nacrta Strategije sa unapređenim pravnim tekovinama EU, izradu preporuka mera i aktivnosti za novu strategiju i izradu nacrta nove Strategije sa akcionim planom. Poseban deo odnosio se na izradu plana za vanredne situacije za kontrolu i iskorenjivanje klasične svinjske kuge.

U martu 2022. godine, Republika Srbija pripremila je i dostavila Evropskoj komisiji na komentare Drugi nacrt strategije sa akcionim planom uključujući

Plan za vanredne situacije za klasičnu kugu svinja. Prema komentarima Evropske komisije, ti dokumenti su ocenjeni kao zadovoljavajući, ali je bilo neophodno ažurirati dokuent s obzirom na nedavne promene zakonodavstva EU.

Na otvaranju seminara obratili su se vođa PLAC III projekta Andrej Engelman i načelnica Odeljenja za evropske integracije, multilateralnu i bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede Milanka Davidović.

Projektne ekspertkinje Ksenija Longo i Zorka Prljević predstavile su okvir revidiranog nacrta Strategije sa akcionim planom, koji obuhvata sledeće: nacionalno zakonodavstvo, status transpozicije EU zakonodavstva, razvojne i administrativne kapacitete, status laboratorija i finansijske resurse. Razmatrani su potom zakon o hrani, pravila bezbednosti hrane, propisi o genetski modifikovanim organizmima. Drugog dana, u fokusu su bile veterinarska politika, plan za suzbijanje klasične svinjske kuge, zaštita bilja, štettni organizmi i proizvodi za zaštitu bilja, o čemu su sa učesnicima razgovarele ekspertkinje Longo, Prljević i Jelena Vračar Filipović. Poslednjeg dana seminara, na dnevnom redu su bili stavljanje hrane na tržište, hrana za životinje, kvalitet semena i sadnog materijala.

Na seminaru su učestvovali zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.