Dvodnevni seminar posvećen reviziji Akcionog plana za poglavlje 11

30. Novembar 2023.

U organizaciji PLAC III projekta, u Vršcu je održan dvodnevni seminar posvećen reviziji Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj) i izradi novog.

Seminar održan 29. i 30. novembra okupio je predstavnike više uprava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, PLAC III projektnog tima i projektne eksperte angažovane na aktivnosti  “pružanje podrške u reviziji Akcionog plana za transpoziciju, implementaciju i sprovođenje pravnih tekovina EU u poljoprivredi i ruralnom razvoju”.

Cilj aktivnosti sprovedene u saradnji sa nadležnim Ministarstvom bio je ažuriranje Akcionog plana za Pregovaračko poglavlje 11 kako bi novi dokument uzeo u obzir nove pravne tekovine u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za period 2023 – 2027.

Seminar su otvorili vođa PLAC III projekta Andrej Engelman i načelnica Odeljenja za evropske integracije, multilateralnu i bilateralnu saradnju u oblasti poljoprivrede Milanka Davidović.

Projektni eskpert Jožko Fornazarič predstavio je najnoviju reformu CAP-a (usvojenu u decembru 2021) i novi zakonodavni okvir koji je na snazi od januara 2023. godine. Takodje i nove elemente u Integrisanom sistemu administracije i kontrole (IACS) koji upravlja, nadgleda i služi zemljama EU da kontrolišu sve intervencije u oblasti Zajedničke poljoprivredne politike.

Projektne ekspertkinje Danijela Stolica i Snezhana Blagoeva predstavile su strateške planove Zajedničke poljoprivredne politike koji podržavaju sprovođenje politike u predstojećem sedmogodišnjem periodu, kao i organziaciju zajedničkog tržišta (regulisano CMO uredbom).

Predstavnici uprava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede razmatrali su sa ekspertom Fornazaričem administrativne kapacitete.

Drugog dana seminara, nastavljena je diskusija o reviziji Akcionog plana u kojoj su učestvovali predstavnici svih uprava Ministarstva. Teme su bile, izmedju ostalog, Mreža podataka o održivosti farmi (FSDN) čiji je cilj da se poveća održivost prehrambenih sistema EU kroz poboljšani proces prikupljanja podataka koji uzima u obzir, osim ekonomskih i ekološke i socijalne podatke, zatim direktna plaćanja, intervencije na tržištu, državna pomoć u poljoprivredi.

Seminar je završen procenama koji su naredni koraci u izradi nacrta novog Akcionog plana.